Rosor på bredden och på tvären

Rosor på bredden och på tvären

lördag 11 juli 2015

En liten uppdatering...


Hej igen! Vad blommar just nu? Ja, det är svårt att hinna med att både fotografera och blogga när man jobbar i trädgården och samtidigt försöker åka iväg på några andra sommar-aktiviteter. Man skulle behöva ha en klon eller två ibland ;)  Igår var vi en kort sväng till Slöjdmässan i Hjo eftersom det har blivit en tradition för mig sen alla år jag bodde i den underbara staden. Är det något jag saknar så är det Hjo, men jag har ju mina barn där så jag kan åka dit när jag vill och hälsa på. :) Nå hursomhelst så blev det inga foton därifrån då vi mest sprang igenom det i jakt på blomsterpinnar till trädgården. (Ska fota dem senare). Istället kommer här en diger lista med rosor och pioner som har blommat och/eller blommar nu. Några knoppar finns med på raringar som inte ännu har slagit ut, och de får gärna vänta några dagar till så att det finns fler vackra blomster att beskåda den 19:de.
Wasagaming - vunnen på lotteriet på Rosens dag. 
Vi hade ju med oss en del småttingar när vi kom från Rosens dag-firandet och de andra två rosorna vi vann var Poppius och Blush Damask. De har inte fått några blommor och alla dessa tre står ännu i sina krukor i väntan på rätt plats. Vi har en del att göra innan vi kan sätta dem där vi vill ha dem så det kan tänkas att det inte blir förrän nästa år.

Nuits de Young har blivit alldeles för hög och ranglig i det kalla vädret och hänger som en säck potatis, men blommar tappert.

En orange fibbla
Det finns en mängd perenner som slåss om utrymmet i våra rabatter. På vissa ställen är det alldeles för trångt, men det är svårt att veta i förväg vilka som kommer trivas bra. Men det är ju bara att flytta dem när man märker hur det blir senare.
Hebe's Lip

Leonardo da Vinci

Dr Darley - precis inköpt hos Anna Larsson
De rosor som vi köpt de senaste dagarna har nu alla fått plats i rabatterna. Det blev 14 stycken som följde med oss hem på tre dagar! Eh, ja... lite många kanske ;-) Men det kommer att bli så fint! Jag skriver upp namnen här, mest för min egen skull så jag ska ha lite ordning på "torpet". Hos Anna Larsson köpte vi: Dr Darley, Clodagh Mc Greedy, Blue Boy, Celina, Leda, Blush Moreau och Constance Spry. På Melldala blev det Ghislaine de Feligonde, Valdemar, Splendens Arvensis, Pink Grootendurst och Julia Child. Vi saknade dock en och den skaffade vi på Öbergs Plantskola i Varnehm dagen därpå, Frülingsduft. Ja, nu har vi ont i våra kroppar efter allt jobb, men det är det värt när man ser dem blomma och lysa upp tillvaron. 
Vi har tappat namnet tyvärr...

Osäker på vilken jag fotograferat här, svårt när det går för lång tid mellan foto och inladdning i datorn. 
Vår mystiska växt som dök upp ur en annan växt inköpt på Öland. Inga experter har ännu lyckats reda ut vad det är. 

Shirley Temple - inköpt i år på Coop - står och lutar sig mot sin pinne i regnet

Alchymisten och Ingrid Bergman i förgrunden. Cerise blomstertobak skymtar åxå i hörnet.
Ovan till höger sitter en alpklematis som vi satte i fjol, den har blommat lite grand men har fler knoppar som vi hoppas ska slå ut lite lagom till nästa helg. Den växer som hejsan. I Spaljerabatten sitter åxå klematiserna Romantika, Ville de Lyon, Hagley Hybrid. De blommar inte ännu.
Den stora Alba Maxima dignar under sina regntyngda blommor. Till höger den rosa Prima Ballerina. På denna bilden har inte Leonardo da Vinci (i mitten) slagit ut helt utan man ser rudbeckiorna trona istället.
Rabatten ovan kallar vi Rabatt 1 - bara för att det var den första vi skapade. När vi flyttade hit 2013 fanns där redan en del av det som sitter där idag, bland annat den stora Maxima-rosen och bergspionen (som inte syns på bilden då rosen har lagt sig över den) samt en hel del perenner. Hela den här rabatten behöver dock en rejäl omgång, mycket behöver flyttas, glesas och så vidare. Till exempel sitter där Minette - en ros som vill bli rejält mycket större än den får plats till där den sitter. Vi har att göra även nästa år alltså ;)
White Symphonie - så underbar att jag ler lyckligt!

Elfe - inte alls glad...... Den är inte alls förtjust i vädret antar jag.
Elfe köpte vi förra året på Melldala i Lerdala. Jag har väntat otåligt på att den ska blomma, men den drar på det. Knopparna ser lite "ätna" ut och den är lite rostig....Men jag hejar på!
Ingrid Bergman när hon börjat slå ut i regnet.

En ros vi behöver hjälp att sätta namn på. Många knopp i den än, doftar gott!

Sophia Renaissance väntar ännu på att slå ut.

Väntar gör vi åxå på Nostalgie. Här sitter den bredvid den röda klövern som vi nu tagit bort eftersom den självsår sig värre än maskrosor!  
Efter att ha letat i bildarkivet har vi funnit att detta är en ros vi vunnit, då kallad Veras Ros. :) 
Chinatown - min lilla älskling som inte riktigt trivs där den sitter. Vi ska flytta den när vi hittar rätt plats. Kanske är det för skuggigt här. (Fast inte på den här bilden då solen är skarp ;-) )

Julia Child - nyinköpt hos Anna Larsson - i för stark sol. Det är svårt att fota ljusa blommor i stark sol :) 
Långt inne i buskaget sitter Karen Blixen och väntar på omplacering. Vi hade inga fler rabatter grävda när vi köpte henne i fjol.

Ännu en Ingrid Bergman köpte vi hos Anna Larsson - jag tyckte att vi behövde två i vår Spaljerabatt.  Dålig bild men vad gör man när det regnar flera dagar i sträck?

Vi skaffade två pioner till när vi var på Melldala Plantskola för att köpa rosor.... Logiskt? De stod ju bara där och ropade på mig! :D Detta är Angel Cheeks.

Sarah Bernhardt - väntar på att planteras.
Ja, nu har vi ca 60 rosor men det saknas tyvärr namn på några då de lapparna har regnat bort. Målet är att kunna namnge dem alla så klart. Det finns nio ört-artade pioner och tre olik-färgade buskpioner än så länge. Fler pioner är beställda via Svenska pionsällskapet och kommer i höst. Vi håller just på att fundera ut var de ska sitta, än finns det gräs att gräva upp på vår lilla pysseltäppa! :D



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar